Przejdź do treści

Natto – jak przechowywać, jak jeść i ile spożywać?

Jak przechowywać natto?

  • Temperatura: Najlepszym sposobem na przechowywanie natto jest trzymanie go w lodówce. Niska temperatura spowalnia proces fermentacji, co pozwala dłużej zachować świeżość produktu.
  • Opakowanie: Po otwarciu natto dobrze jest umieścić je w szczelnym pojemniku, dzięki czemu nie przejdzie zapachem innych produktów z lodówki (i odwrotnie).
  • Czas przechowywania: Świeże natto można przechowywać w lodówce do daty spożycia. Jeśli chcesz dodatkowo przedłużyć przydatność do spożycia, możesz je również zamrozić – jednak wówczas konsystencja może lekko się zmienić.

Jak jeść natto?

  • Klasyczny sposób: Najpopularniejszą metodą jest wymieszanie natto z odrobiną sosu sojowego, musztardy (np. japońskiej karashi) lub sosu tare, a następnie spożywanie go razem z gorącym ryżem.
  • Z dodatkami: Możesz wzbogacić smak natto, dodając szczypiorek, kiszoną kapustę, kimchi lub posypując całość prażonym sezamem.
  • W sałatkach: Natto sprawdza się też w prostych sałatkach (np. z sałatą, ogórkiem, pomidorem i dressingiem) jako nietypowy, ale bardzo zdrowy dodatek.
  • W kanapkach i wrapach: Jeśli masz ochotę na eksperymenty, spróbuj dodać natto do kanapki lub tortilli wraz z ulubionymi warzywami i sosem.

Ile jeść, aby czerpać korzyści zdrowotne?

Natto to bogate źródło białka, witaminy K2 mk7, enzymu nattokinazy (wspomagającego układ sercowo-naczyniowy) oraz probiotycznych bakterii wspierających układ trawienny. W Japonii codzienna porcja to około 40 g dziennie (co zwykle odpowiada 1 standardowemu opakowaniu natto sprzedawanego w Japonii).

Naszym klientom zalecamy rozpocząć od 10-20 g dziennie – w takiej porcji naszego, świeżego natto znajduje się aż 200 – 400 mikrogramów witaminy K2 mk7 (potwierdzone przez nas badaniami laboratoryjnymi).

Regularne spożywanie takich ilości może przyczynić się do:

  • Zdrowych kości: Witaminy K2 mk7 pomagają w prawidłowym wchłanianiu wapnia.
  • Lepszej odporności: Bakterie probiotyczne pozytywnie wpływają na florę jelitową.
  • Wsparcia układu krążenia: Nattokinaza wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Oczywiście reakcja organizmu może być indywidualna – warto więc obserwować siebie i dostosować ilość do własnych potrzeb i preferencji. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z natto, spróbuj jeść je kilka razy w tygodniu, by powoli przyzwyczaić się do smaku. Jeśli proces adaptacji przebiegnie pomyślnie to możesz stopniowo zwiększyć do 40 g czyli porcji jaką spożywa się codziennie w Japonii.

 

Podsumowując, natto to niezwykle zdrowy produkt, warty włączenia do codziennego jadłospisu. Odpowiednie przechowywanie w niskiej temperaturze, odrobina kreatywności w podawaniu oraz rozsądna, regularna ilość w diecie – to klucze do korzystania z pełni korzyści zdrowotnych natto. Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki, koniecznie wypróbuj ten japoński specjał! Smacznego i na zdrowie!