Przejdź do treści

Związek spożycia soi i sfermentowanych produktów sojowych ze śmiertelnością całkowitą i śmiertelnością z określonych przyczyn. Podsumowanie badania.

Podsumowanie badania opublikowanego 29 stycznia 2020 opublikowanego na The National Center for Biotechnology Information (w skrócie NCBI, które jest częścią National Library of Medicine (link do całości badania znajduje się na końcu artykułu). Dieta jest czynnikiem determinującym choroby niezakaźne, które… Dowiedz się więcej »Związek spożycia soi i sfermentowanych produktów sojowych ze śmiertelnością całkowitą i śmiertelnością z określonych przyczyn. Podsumowanie badania.

Produkty ekologiczne a GMO

  W zeszłym tygodniu po raz kolejny wszystkie nasze produkty uzyskały certyfikat ekologiczny. Certyfikację odnawia się raz w roku a przyznany certyfikat obowiązuje przez okres jednego roku. Nasze certyfikaty umieszczamy tutaj. Przy tej okazji chcielibyśmy wyjaśnić kwestię GMO w kontekście… Dowiedz się więcej »Produkty ekologiczne a GMO

Natto i Nattokinaza

Natto, tradycyjna japońska potrawa z fermentowanej soi, jest znana z mocnego, orzechowego smaku i lepkiej tekstury. Czy wiedziałeś jednak, że oferuje również szereg korzyści dla zdrowia? To samo można powiedzieć o nattokinazie, enzymie pochodzącym z natto. W tym poście na… Dowiedz się więcej »Natto i Nattokinaza

Wygrzebane w sieci!

Pochodzenie natto nie jest jasne. Zgodnie z legendą zostało odkryte przez przypadek w północnej Japonii przez Minamoto Yoshiie. Ugotowane, ciepłe ziarna soi umieszczone na grzbiecie konia w worku ze słomy ryżowej zamieniły się w natto. Ciepło konia pomogło w procesie… Dowiedz się więcej »Wygrzebane w sieci!

Natto w walce z COVID-19!!

Japończycy jedzą Natto i jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Tokijskiego Uniwersytetu Rolnictwa, i opublikowane w lipcu 2021 w „Biochemical and Biophysical Research Communications”, ma to znaczenie w walce z COVID-19. Zatem warto sięgnąć po Natto! Polecamy… Dowiedz się więcej »Natto w walce z COVID-19!!